Kehityspoliittinen toimikunta: Avoimuutta finanssisijoitusten kohdentamiseen ja käyttöön

7.6.2017

Suomen kehitysyhteistyörahoituksen luonne on muuttunut rajusti kuluvan hallituskauden aikana. Samalla kun lahjamuotoisesta kehitysyhteistyörahoituksen eri muodoista, hallitus teki päätöksen liki kolminkertaistaa laina- ja pääomamuotoisen rahoituksen eli niin sanotun finanssisijoitusten määrän.  Tämä on ollut suurin yksittäinen linjamuutos Suomen kehityspolitiikan rahoituksessa kautta aikojen.

Tämän vuoden osalta laina- ja pääomasijoitusten osuus on 130 miljoonaa ja rahoitus jatkuu samansuuruisena myös vuosina 2018–2019. Viime vuonna hallitus myönsi finanssisijoituksena Finnfundille 130 miljoonaa ja Latinalaisen Amerikan kehityspankin alaiselle rahoitusyhtiö IIC:lle pääomakorotukseen 10 miljoonaa euroa.  Koko hallituskautta tarkastellen kyseessä on siis kokonaisuudessaan 530 miljoonan euron suuruinen rahoitus.

”Summa on kehityspolitiikan tavoitteiden kannalta merkittävä voimavara, joka tulee kohdentaa harkitusti ja sen kehitysvaikutuksia tulee seurata tarkasti. Tämä edellyttää entistä avoimempaa tiedonkulkua ja eri sidosryhmien osaamisen hyödyntämistä jo finanssisijoitusten suunnitteluvaiheessa”, toteaa Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Aila Paloniemi (Kesk).

Lue koko tiedote (pdf): Avoimuutta finanssisijoitusten kohdentamiseen ja käyttöön

 

Takaisin listaukseen