Webinaari: Hauraista haavoittuvimmat – Kohti onnistunutta vammaisinkluusiota hauraissa valtioissa

1.12.2020


Fida, Abilis ja Kehityspoliittinen toimikunta järjestivät 2.11. webinaarin, jossa pohdittiin hauraiden valtioiden tilannetta ja vammaisinkluusion toteutumista. Katso webinaarin tallenne täältä: https://www.youtube.com/watch?v=srAr7rTBAxE&feature=youtu.be

Webinaarissa ulkoministeri Pekka Haavisto totesi, että koronapandemia on aiheuttanut monelle hauraalle valtiolle vuosien takapakin kehityksessä. Toisaalta myös vakaat valtiot ovat tavallista hauraampia pandemian edessä. Vaikeimmassa tilanteessa ovat heikossa asemassa olevat ihmiset, jotka elävät sulkeutuneissa valtioissa. Haavisto myös muistutti, että monessa maassa vammaisten ihmisten asemassa tarvittava murros asiakkaasta toimijaksi on vielä tapahtumatta. Fidan Kongon työn maakoordinaattori Faizi Welongo puhui samasta asiasta todeten, että koulutus on yksi oikeuksista – myös vammaisten lasten oikeuksista – mutta ei vain oikeus, vaan myös tie, jota pitkin kuljetaan kohti muiden oikeuksien toteutumista.

Kriisin tai konfliktin syntyessä vammaiset ihmiset eivät välttämättä pysty pakenemaan, vaan joutuvat jäämään sen keskelle ja olemaan riippuvaisia esimerkiksi sukulaisista. Erityisen haavoittuvia tällaisessa tilanteessa ovat vammaiset tytöt ja naiset, totesi Abilis-säätiön puheenjohtaja Sari Loijas. Safer Globen toiminnanjohtaja Maria Mekri puolestaan toi esiin, että toisaalta myös suurinta sankaruutta nähdään juuri haurailla alueilla, kun vammaiset ihmiset toimivat vaikeissa olosuhteissa toisten hyväksi. Konfliktien keskellä vammaiset ihmiset eivät ole marginaaliryhmä, vaan heitä on väestössä paljon.

Suomella on paljon annettavaa maailmalle. KPT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu toi esiin, että Suomessa osallisuuskäytänteet ovat hyvin kehittyneitä, ja niitä voidaan viedä eteenpäin. Ministeri Haavisto myös totesi, että esimerkiksi YK:ssa jäsenmailla on merkittävä rooli tuoda aloitteita ja siten luoda tilaa haavoittuvien ihmisryhmien äänelle. Hopsun mukaan on erittäin tärkeää, että humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön ja rauhantyön toimijat tekevät tiiviimpää yhteistyötä. On tärkeää, että tämän webinaarin teemat huomioidaan myös kehityspolitiikan ylivaalikautisissa periaatteissa.

Webinaarissa puhuivat myös KPT:n 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen, Abilis-säätiön toiminnanjohtaja Marjo Heinonen, Fidan humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni, Fidan Itäisen Afrikan alueellinen ohjelmaneuvonantaja Virpi Mesiäislehto, Abiliksen vammaisasioiden asiantuntija Birenda Raj Pokharel Nepalista sekä KPT:n pääsihteeri Marikki Stocchetti.

Tilaisuuden tallenne:https://www.youtube.com/watch?v=srAr7rTBAxE&feature=youtu.be

Mitä tarkoittaa kehitysyhteistyön slangisana neksus ja miksi se on tärkeää? Miten humanitaarinen apu, kehitysyhteistyö ja rauhantyö nivotaan yhteen? Aiheesta keskustelemassa Fidan humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni ja Kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteeri Marikki Stocchetti.

Linkki podcastiin: https://www.fida.info/podcastit/fida-podcast-kausi-5/#mita-on-neksus

Takaisin listaukseen